1 5-20 metre yükseklikte gösteriş li bir ağaç olan ıhlamur; dallan da ima kuş cıvıltıları ile dolu, güzel ko kular saçan bir bitkidir.
İçeceği şöyle hazırlamr:1hlamur 15 dakika kaynar suda demlen dikten sonra süzülüp, bal veya pekmez katılarak içilir. Bu sırada ede edilen ıhlamurun rengi açık sarıdır ve kendine has güzel bir ko kuya sahiptir.
Ihlamur, insan sağlığı yönünden faydalı bir içecektir. Soğuk al gınlığında göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Mide salgısını arttıra rak sindirimi kolaylaştırır. Sinir bozuklukları, baş ağrısı, uykusuzluk gibi durumlarda yatıştırıcı etkisi olduğu bilinir.
Rahat bir gece geçirmek için ıhlamur demlemesi kadar etkili bir şey yoktur. Herkese, özellikle sinirli kişilere, müzmin uykusuzlara, daralanlara, kaygılılara, rahatı kaçmış çocuklara tavsiye edilir.